diumenge, 20 de gener de 2013

La terra del Sol de Mitjanit (Lapònia - Finlàndia)


Posta de Sol a la Lapònia (Finlàndia)

Diorama - "Light""El Sol de mitjanit és un fenomen que es produeix a certes parts del planeta (entre els cercles polars i el pol corresponent), consistent en què el Sol no es pon en tota la nit, durant uns dies o mesos al voltant del solstici d'estiu.
L'explicació està en la inclinació de la Terra. La Terra, com un més dels altres planetes, es mou tot seguint una òrbita el·líptica al voltant del Sol, el qual està en un dels seus focus (moviment de translació). El pla de l'òrbita s'anomena eclíptica, i si l'estenem vers l'infinit cap l'esfera celest, talla les constel·lacions anomenades zodiacals, que són sobre les que veuríem projectat el Sol durant l'any si aquest no ens enlluernes. Al no ser l'òrbita una circumferència, hi haurà un moment en què la distància al Sol serà màxima (afeli) i un altre en què serà mínima (periheli).
L'afeli coincideix amb l'estiu a l'hemisferi nord (hivern en el sud) de la Terra i el periheli amb l'estiu a l'hemisferi sud (hivern en el nord). L'afeli i el periheli no són, però, els responsables de les estacions de l'any.
L'eix de rotació de la Terra no és perpendicular al pla de translació (eclíptica), estant inclinat uns 23°. Aquest fet, normal en tots els planetes del sistema solar, dóna lloc a unes estacions climàtiques ben diferenciades, al Sol de mitjanit, les nits polars d'alguns mesos i a que l'estel polar ens marqui el nord."

- Font: Viquipèdia -Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada